Föreningen

Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors (HIFK) är en all round förening som är grundad år 1897. Grenutvalet är i dagens läge mycket omfattande: ishockey, bandy, innebandy, herrhandboll, damhandboll, fotboll, bowling och friidrott. Från och med år 1994 är verksamheten organiserad så att de olika grenarna är självständiga registrerade föreningar (dotterföreningar). Moderföreningen leds av en centralstyrelse, där dotterföreningarna är representerade. Friidrottsföreningens officiella namn är HIFK-friidrott rf. Den officiella förkortningen är HIFK.

Fridrotten har varit med på HIFK:s program allt sedan föreningens grundande. Redan år 1900 arrangerade IFK den första internationella friidrottstävlingen i Finland. Tävlingen ordnades på Kajsaniemi plan. Djurgården sportplan invigdes år 1912. Sedan dessa har den varit IFK-friidrottens centrala träningsplan.

Helsingfors IFK har under årens lopp klarat sig utmärkt i friidrott. IFK har vunnit den prestigefulla Kaleva Pokalen fem gånger. FM-guldens antal är redan över 300. Framgångsrika IFK:are är Erik Wilén (OS-silver), Bertel Storskrubb (Europamästare), Ossi Mild (EM-silver), Nina Holmén (europamästare) och Bengt Sjöstedt (världsrekordhållare). Om dessa och andra IFK-stjärnors prestationer kan du läsa mera om på historia-sidorna.