HIFK

Tommi Hartonen SE 100m/200m

Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors (HIFK) on vuonna 1897 perustettu yleisseura. Tällä hetkellä lajivalikoima on varsin laaja: jääkiekko, jääpallo, salibandy, miesten käsipallo, naisten käsipallo, keilailu, jalkapallo ja yleisurheilu. Vuodesta 1994 lukien toiminta on organisoitu niin, että eri lajit ovat rekisteröityneet itsenäisiksi yhdistyksiksi (tytärseuroiksi). Emoseuraa johtaa keskushallitus, jossa tytärseuroilla on edustus. Yleisurheiluseuran virallinen nimi on HIFK-friidrott rf. (suomeksi HIFK-yleisurheilu ry.). Virallinen nimilyhenne on HIFK.

Yleisurheilu on ollut mukana HIFK:n toiminnassa seuran perustamisesta lähtien. Vuonna 1900 HIFK järjesti ensimmäiset kansainväliset yleisurheilukilpailut Suomessa. Kilpailu käytiin Kaisaniemen kentällä. Eläintarhan kenttä avattiin vuonna 1912. Siitä lähtien se on ollut IFK-yleisurheilun keskeinen harjoituskenttä.

HIFK on vuosien varrella menestynyt mainiosti yleisurheilussa. IFK on voittanut arvostetun Kalevan Maljan viisi kertaa. Suomen mestaruuksien määrä on noussut yli kolmensadan. IFK:n menestyneistä urheilijoista voidaan mainita Erik Wilén (olympiahopeaa), Bertel Storskrubb (Euroopan mestari), Ossi Mildh (EM-hopeaa), Nina Holmén (Euroopan mestari) ja Bengt Sjöstedt (maailmanennätys). Näiden ja muiden IFK-urheilijoiden saavutuksista kerrotaan tarkemmin historia-sivuilla.

2000-luvun kirkkain tähti oli Tommi Hartonen, joka pitää edelleen hallussaan sekä 100 metrin että 200 metrin Suomen ennätyksiä. Tommi selviytyi välieriin (16 parhaan joukkoon) 200 metrillä sekä Sydneyn olympiakisoissa vuonna 2000 että Edmontonin MM-kisoissa vuonna 2001. Naisten puolella Maria Söderström saavutti 25 SM-mitalia naisten sarjassa vuosina 1998-2009 kestävyysjuoksulajeissa.

HIFK nousi uudelleen yleisurheilun suurseuraksi vuonna 2011, jolloin nousimme  yhdeksänneksi valtakunnallisessa  seuraluokittelussa. Vuonna 2012 sijoitus parani kahdella pykälällä. Viime vuonna  IFK oli seuraluokittelussa jo kuudennella tilalla. Kalevan Maljan kamppailussa olimme vuonna 2013 niin ikään kuudes. IFK:n urheilijat saavuttivat vuoden 2013 aikana 46 SM-mitalia, joista 22 kultamitalia.

 

Seuran suurimmat julistenimet monien tähtemme joukossa ovat aitajuoksijat Viivi Lehikoinen, Nea Mattila ja Annimari Korte.